Vincent draagt zijn functie als voorzitter over.
Vincent heeft per 1 maart 2017 aangegeven zijn functie als voorzitter bij Bureau Sterrenstof te willen overdragen. Hij zag in gezien zijn persoonlijke situatie de stichting niet meer te kunnen geven wat het nodig had. Bureau Sterrenstof is momenteel een vitale stichting met vele ambities. Verwezenlijking van deze ambities vraagt om een gedreven vervanger met creatief inzicht en vermogen tot netwerken. Deze persoon hebben we inmiddels gevonden en hierover horen jullie later meer.

Vincent is momenteel nog herstellende van zijn niertransplantatie in Augustus 2017 en kiest ervoor zijn beperkte energie te besteden aan zijn eigen educatieve bedrijf ‘Opsteker’. Zijn voorkeur ging er wel naar uit bij om Bureau Sterrenstof werkzaam te blijven, maar helaas bleek dit in de praktijk niet te combineren met zijn eigen werk. In deze column blikt Vincent terug op het ontstaan van Bureau Sterrenstof en de inzichten die hij heeft verworven in de afgelopen twee jaar.

Bureau Sterrenstof: Een goede leerschool
Door Vincent Moolenaar
Vroeger kon ik met bijzonder veel genoegen aan nieuwe initiatieven werken. Ik liet mij nooit ontmoedigen door de (soms duidelijk lage) kans van slagen. Het visioen van het afgeronde initiatief was voldoende motivatie om door te zetten. Voordeel is dat ik veel ervaring op heb kunnen doen door te werken aan een variatie aan initiatieven. Nadeel is dat ik veel tijd heb gestopt in ideeën die nooit het levenslicht zagen. Zo werkte ik met een groep vrienden aan een concept dat een nieuw Nederlands muziekfestival had moeten worden. Het idee had wat weg van wat we nu kennen als Down The Rabbithole. Een toegankelijk en bescheiden variant van het grote Lowlandsfestival. Het liep vast omdat we vanuit een beperkt budget waren gedwongen te kiezen tussen Dixy-toiletten of beveiliging.

Een ander project betrof het brouwen van een eigen biermerk: Grizzlybier. Met een vriend had ik wat geld bij elkaar gelegd waarvan we de basis-brouwset in huis haalden. We hadden zelfs onze eigen stoere Grizzlybier-labels gemaakt! Maar toen we ook onze tweede batch van 10 liter alleen op moesten drinken besloten we de brouwerij te sluiten.

Er volgenden nog vele initiatieven met eenzelfde lot, zoals een mislukte opnamestudio, restauratiebedrijfje en fondsenwervingsacties totdat een etentje met Esther-Clair Sasabone hier een eind aan bracht. Samen kwamen we op een plan waar ik nog veel van zou leren en dat bovenal, mijn soms blinde ondernemingsdrang in gerichte en goede banen zou leiden.

Het begon met het idee om samen een kinderboek te schrijven. We kwamen hierop tijdens het tafelen in een restaurantje in Bergen omstreeks Februari 2015. Al in oktober dat jaar was het boek: “De wonderlijke ruimtereis van Steven Sterman “ geboren en oh, wat was ik trots! Een afgerond initiatief, dat mijn aanvankelijke verwachting zelfs ver oversteeg!

Belangrijkste was nog wel dat het initiatief enorm in de smaak viel bij onze doelgroep: (chronisch-) zieke kinderen. Het oprichten van een stichting was op dat moment slechts een logische volgende stap. Vanuit Bureau Sterrenstof was het voor ons nog makkelijker initiatieven te ontwikkelen en op grote schaal van betekenis te zijn voor onze doelgroep.

De verdere intensieve samenwerking met Esther Clair was leuk en leerzaam. We bleken elkaar vanaf het begin goed aan te vullen. Ik was van de wilde ideeën, Esther-Clair van de realitycheck. Zo werden de kansrijke ideeën zorgvuldig gescheiden van de projectvoorstellen, die gedoemd waren te mislukken.

Van Esther Clair leerde ik met een kritische blik naar je eigen “oh zo leuke “ideeën te kijken en eigenlijk voor even voorbij het enthousiasme te gaan. Om zelf advocaat van de duivel te spelen en van tevoren een eerlijke prognose te maken van de slagingskans van een project.

In een vroeg stadium van je eigen coole vondst afzien is misschien niet leuk, maar gezien onze kostbare tijd en energie wel slim. Deze en andere lessen neem ik mee naar mijn toekomstige werkzaamheden. Het toetsen van de slagingskans neem ik nu al automatisch mee wanneer ik een nieuwe les ontwikkel voor mijn educatieve bedrijfje Opsteker. We hebben in twee jaar bijzonder veel bereikt met de stichting. De grootste prestatie vind ik dat we het kinderboek beschikbaar hebben kunnen maken voor meer dan 1500 kinderen en ouders door heel Nederland. Dit alles gaat opvallend makkelijk wanneer je een zuiver idee met een sterk plan erachter te pakken hebt.

Ik heb het volste vertrouwen dat Bureau Sterrenstof met een nieuwe voorzitter aan het roer een mooie en betekenisvolle toekomst tegemoet gaat. Graag zou ik iedereen langs deze weg hartelijk willen bedanken voor de prettiger samenwerking en inspirerende tijd.

Hierbij denk ik aan Erris van Ginkel van Moodfactory, Bart Matthaei van de Juniorkamer Alkmaar, Leks Eppink bij Heliomare, Jacqueline Knoll en Linda Koster van het Radboud UMC en nog vele anderen.. maar in het bijzonder natuurlijk mijn directe collega’s Esther Clair Sasabone en Jacqueline De Jongh-Moolenaar.

Blijf de stichting volgen en graag tot ziens!